Kunstwielrijden - Prestatieve renner
Je bent inmiddels begonnen met kunstwielrijden en je bent klaar voor je volgende stap.
Hieronder staan verschillende onderwerpen waarover je meer kunt lezen:
- Ga trainen
- Stel doelen
- Wedstrijden
- Tips & Tricks
1Ga trainen
Inmiddels heb je diverse trainingen achter de rug, waardoor je steeds meer controle over je fiets krijgt. Dan is het nu tijd voor de volgende stap: kunstjes uitvoeren.
Vaardigheden
Je balans en coördinatie zijn essentieel bij kunstwielrijden. Naast rompstabiliteitsoefeningen zit je vooral ook op de fiets. Probeer steeds meer kunstjes/trucjes door ze eerst samen uit te voeren. Met hulp (denk bijvoorbeeld aan een hand die je vast kunt houden of een muur waar je tegenaan kunt staan) en veel oefenen kom je steeds verder. Lukt het een keer niet? Geen paniek. Oefening baart kunst; letterlijk in dit geval.
Meer dan fietsen
Fietsen alleen is niet genoeg. Dit gaat, hoe gek het ook klinkt, vervelen. Door meer variatie in je trainingen te brengen voorkom je deze 'verveling', voorkom je blessures en word je vanzelf sterker. Een win-win-win-situatie dus. Waar je aan kan denken? Krachttrainingen, zwemmen en (zelfs) hardlopen. Gaat het een keer niet zoals je wilt of maak je een foutje? Geen probleem! Dat hoort bij het leerproces.
Herstellen
Luister goed naar je lichaam als je gaat trainen! Heb je een dag geen zin om te trainen, durf dan ook rust te nemen. Fietsen doe je voor je plezier en als je geen zin hebt, gaat goed trainen ook niet lukken. Het is sowieso aan te raden om als je begint regelmatig een dag niet op de fiets te stappen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te wennen aan de nieuwe belasting. Geef je je lichaam niet genoeg rust, dan loop je het risico om overtraind te raken.
2Stel doelen
Om bewust bezig te zijn jezelf te verbeteren is het belangrijk om doelen te stellen en te evalueren. Of je nu naar een wedstrijd toe gaat trainen of dat je lekker relax wil trainen, doelen stel je altijd. Denk hierbij ook aan de moeilijkheid van de oefeningen en de hulp die je steeds minder nodig hebt.
Let er wel op dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Zo kun je aan de ene kant niet verwachten dat je na een aantal trainingen direct die ene moeilijke truc kan. Dit heeft tijd nodig. Andersom geldt hetzelfde; doelen moeten je uitdagen. Een doel wat je zonder te trainen haalt, is geen doel.
Structuur
Om meer structuur te krijgen, zodat je jouw doelen ook gaat halen geven we je hier wat handvaten. Begin met doelen voor de langere termijn (1 jaar, 2 jaar, 5 jaar) en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat wil ik bereikt hebben?
- Waar sta ik nu in de ontwikkeling naar mijn uiteindelijke doel(en)?
- Wat is er nodig om mijn gestelde doel(en) te behalen en wat zijn de bedreigingen waardoor ik het misschien niet kan halen (denk hierbij aan: mentaal, motivatie, sport, omgeving, materiaal, financiën, etc.)?
- Wanneer vind ik mijn prestaties (on)voldoende?
Aan de hand van de langere termijn doelen stel je vervolgens doelen op de kortere termijn. Stel hierbij jezelf de volgende vragen:
- Mijn doelen voor de komende maanden zijn?
- Procesdoelen: de manier waarop je deze doelen wil behalen (bijv. betere techniek, conditie)
- Resultaat doelen: het resultaat wat je wilt behalen (bijv. een bepaalde oefening of podiumplek)
- Mijn doelen voor de komende trainingen zijn?
- Procesdoelen
- Resultaat doelen
- Mijn doelen voor de komende wedstrijd zijn?
- Procesdoelen
- Resultaat doelen
Evalueren
Om beter te worden is alleen doelen stellen niet genoeg. Je dient namelijk ook te weten waarom je het ene doel wel en het andere doel niet hebt behaald. Wat is/zijn hier de reden(en) van? De eerste vraag kun je jezelf van te voren stellen. De rest beantwoord je na afloop:
- Wat zijn mijn doelen?
- Wat ging er goed en waarom?
- Wat ging er minder goed en waarom?
- Waar wil ik de volgende training(en) aan werken om mezelf te verbeteren?
3Wedstrijden
Nu ben je écht klaar voor je (eerste) wedstrijd. Er zijn in Nederland (en daarbuiten) wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Om te kunnen deelnemen aan nationale wedstrijden van de KNWU moet je in het bezit zijn van een licentie. Hiervoor moet je eerst lid zijn/worden van een KNWU vereniging. Op deze pagina vind je de data van wedstrijden.
4Tips & Tricks
Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om je trainingen leuk te houden:
- Trainen
Door diverse oefeningen af te wisselen maak je je training leuker. Denk hierbij aan de combinatie van balansoefeningen, krachtoefeningen en trucjes. - Stel doelen
Doelen zijn er in allerlei vormen. Er zijn grote doelen (die grote belangrijke wedstrijd volgende maand) en kleinere doelen (die nieuwe truc). Stel jezelf altijd de vraag: Is dit doel haalbaar voor de situatie van dit moment?
Heb je nog meer vragen? Stel ze hier of zoek een vereniging bij je in de buurt.