Dat jij met plezier en veilig kunt sporten, is voor ons het belangrijkst
Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Daarom is het goed te weten dat je recht hebt op een veilige en positieve sportcultuur. Voor grensoverschrijdend gedrag is geen plaats in het wielernormaal. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor onze sport maar voor alle sporten. Vandaar dat KNWU één lijn trekt met andere sportbonden en de Gedragscodes Sport van NOC*NSF hanteert.
Gedragscode jeugd en amateursporters
Als sporter…
…ben je open. Wanneer je iets wordt gevraagd, iets te doen wat tegen je eigen gevoel, je normen en waarden ingaat, meld dit, bijvoorbeeld bij het bestuur van je club. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het Vertrouwenspunt Sport. Ook wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit.
…toon je respect. Voor de tegenstander(s), je teamgenoten, officials en juryleden, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
…respecteer je afspraken. Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
…ga je netjes om met de omgeving. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen, laat de kleedkamer netjes achter. Ruim de materialen op. Gooi afval in de afvalbakken.
…blijf je van anderen af. Raak buiten de normale sportbeoefening, niemand tegen zijn of haar wil aan.
…houd je je aan de regels. Lees de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken en houd je daar ook aan.
…tast je niemand in zijn waarde aan. Pest niet. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
…discrimineer je niet. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
…ben je eerlijk en sportief. Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld en gebruik geen doping. Onderaan deze pagina kun je een aantal tips bekijken om een schone sport te waarborgen. Daarnaast doe je niet mee aan het fixen van een wedstrijd, competitie of record. Fix ook geen sportmoment, zoals bij start, finish en tijdens de koers.
…meld je overtredingen van deze gedragscode. Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon van je club. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het vertrouwenspunt sport.
...houd je je aan de verkeersregels tijdens een training. Tijdens een training op de openbare weg is een bel op de fiets verplicht. Ook moet je licht op de fiets hebben wanneer je in het donker traint. Tijdens wedstrijden mag je geen bel of verlichting op de fiets hebben.
N.B. Zijn bepaalde feiten vertrouwelijk met je gedeeld, schend dan dit vertrouwen niet. Wanneer echter de belangen van een lid ernstig in het geding zijn, raadpleeg dan een derde, bel bijvoorbeeld het vertrouwenspunt sport.
VOOR IEDERE SPORTER VAN 18+: drink je na afloop van het sporten alcohol? Doe dit dan met mate en drink niet wanneer je met de auto bent.
Bekijk hier het filmpje van (baan)wielrenner Carlo Cesar over #hetwielernormaal
Maak melding van grensoverschrijdend gedragHet kan natuurlijk gebeuren dat het misgaat. Heb je zelf iets naars meegemaakt in je sport, meld dat dan. Of wil je er liever met iemand in vertrouwen over kunnen praten? Kijk hier waar je terecht kunt met vragen of een melding. Ook dat is het wielernormaal. |
Wielernormaal: talentontwikkeling doe je samenEen nieuw normaal is er ook in talentontwikkeling. De KNWU probeert iedere wielersporter te stimuleren en te ondersteunen het beste uit zichzelf te halen. Iedereen heeft namelijk sterke en minder sterke punten. In de wetenschappelijk onderbouwde visie van KNWU staat plezier in de sport voorop en is er een sleutelrol weggelegd voor ouders, trainers en coaches. Marco van Bon schreef hierover het boekje Talentvisie 2030 voor de wielersport. Je kunt het hier bekijken. Zeker een aanrader om met je ouders te delen. |