Ik heb het op deze plek al eens eerder geschreven: als bestuurder ben je niet altijd alleen maar met spectaculaire sport en inspirerende sporters bezig. Veel van je tijd gaat ook zitten in bestuurlijk korvee: de boel op orde hebben. Dat geldt ook een beetje voor de fase waarin we nu zitten met de KNWU want we staan aan de vooravond van een grote verandering waarbij alles moet kloppen.
Die grote verandering is dat we eind juni op ons congres gaan besluiten om de structuur van de KNWU en de manier waarop we de KNWU gaan besturen, te veranderen. In een richting die vanuit de vereniging zelf aan ons is voorgesteld. Wat zijn dan die veranderingen?
Allereerst vereenvoudigen we de structuur. We hebben nu een hoofdbestuur, een bureaudirecteur, afdelingsbesturen, districtsbesturen en verenigingsbesturen. Dat gaat op de schop. Straks hebben we één bestuurder en dat is de bureaudirecteur. Hij is de centrale spin in het web. Hij heeft ook geen bestuur meer boven zich (zoals nu het hoofdbestuur) maar een raad van toezicht. Die raad van toezicht staat op afstand, dat is ook nodig als je wil dat de directeur/bestuurder uitgroeit tot het gezicht van de KNWU, degene die echt van dag tot dag weet wat er speelt en in die zin de vereniging ook bestuurt. Niet alleen het hoofdbestuur verdwijnt, ook de afdelings- en districtsbesturen verdwijnen.
Vaak konden we al de vrijwilligers niet meer vinden om de plekken in die besturen te vullen; dan hebben we ook eigenlijk dat mensen die bestuurlijk actief willen zijn binnen de KNWU, dat bij de verenigingen doen, dat zijn immers de belangrijkste pijlers onder de KNWU.
Onze activiteiten in het land, van het organiseren van wedstrijden tot het ontwikkelen van talenten, gaan iets centraler aangestuurd worden dan voorheen. Dat hangt ook samen met het opheffen van districten en afdelingen. In plaats daarvan organiseren we nu zo veel mogelijk per regio. Maar er komen geen regiobesturen. Op de manier houden we het overzichtelijk en weten verenigingen ook waar ze terecht kunnen: direct bij het bureau van waaruit de coordinatie naar regio’s plaats zal vinden.
We blijven een vereniging dus invloed van de leden blijft onontbeerlijk. We zetten het congres om in een ledenraad. Grootste verschil is dat ongeveer de helft van de leden van de ledenraad, direct gekozen kunnen gaan worden door leden van de KNWU. Nu in juli bij de eerste ledenraad nog niet, maar over een paar jaar wel.
Op deze manier hopen we de structuur van de KNWU overzichtelijker en daarmee bestuurbaarder te maken. We hebben minder bestuursplekken en lossen daarmee het probleem op dat we daar ook vaak de mensen niet voor konden vinden. We zorgen voor een rechtstreekse relatie tussen verenigingen en het bureau en organiseren het bureau ook vanuit dat perspectief: dienstverlening voor leden en verenigingen. En we organiseren de positie van de directeur-bestuurder zo dat het voor iedereen duidelijk is waar de dagelijkse leiding van de KNWU in goede handen is: bij hem namelijk.
Op het congres eind juni vertalen we dit allemaal in statuten en reglementen en financiële afspraken. Dat is het korvee waar ik op doelde. Beetje saai maar o zo belangrijk dat het klopt. De medewerking vanuit de verenigingen is tot nu toe fantastisch dus ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze laatste loodjes met elkaar zullen afronden. En dan is de KNWU gemoderniseerd en klaar voor de toekomst. Nog genoeg te doen hoor, maar dan wel in de wetenschap dat we dat doen vanuit een bestuurlijke structuur die daadkracht en flexibiliteit mogelijk maakt. Precies wat we nodig hebben!