Daniel Abraham Gebru houdt zich als wielrenner prima staande in de Topcompetitie, de hoogste divisie voor amateurs en semi-profs in Nederlands. Door een beperking aan zijn been mag hij echter ook uitkomen in het para-cycling – wielrennen voor mensen met een lichamelijke beperking. Van 14-17 maart is Abraham Gebru één van de Nederlandse toppers aan de start van de wereldkampioenschappen para-cycling op de baan in Apeldoorn.
Abraham Gebru was vorig seizoen in de Topcompetitie onder meer goed voor een zevende plaats in de Omloop der Kempen, in de tijdrit in Emmen haalde de renner van BEAT Cycling zelfs het podium (3e). En bij het NK Wattmeister kon hij zich prima meten met gelouterde profs als Moreno Hofland en Bram Tankink. Voor veel mensen is het dan ook verwonderlijk dat Gebru meerijdt op het WK voor wielrenners met een beperking en in 2020 in Tokio hoogstwaarschijnlijk opnieuw aan de Paralympische Spelen deelneemt, waar hij op de wegrace in Rio de Janeiro vier jaar geleden een gouden medaille veroverde.
"Voor mij is het nu al het mooiste WK ooit."
Beperking
Dat hij als Para-cycling atleet mag uitkomen heeft te maken met een onderontwikkeld linkerbeen, het gevolg van een verkeerde behandeling van een botbreuk in zijn kinderjaren in Eritrea. De C5-categorie waarin Gebru is geclassificeerd is er voor renners met een lichte beperking.
In deze categorie behoort Gebru weliswaar tot de wereldtop, het is zeker niet zo dat hij zijn tegenstanders makkelijk de baas is. Beroemd is zijn overwinning op de Spelen in Rio de Janeiro, waarbij hij de twee koplopers in de laatste honderd meter voorbij streefde toen zij met de sturen in elkaar verstrengeld raakten. Bij het WK op de baan, eveneens in de Braziliaanse metropool, eindigde hij twee keer als derde.
Voor het WK in Apeldoorn heeft hij zich naar eigen zeggen beter voorbereid. "Aan de voorbereiding ligt het niet. In december zijn we op hoogtestage geweest in Namibië en we komen net terug van een trainingskamp in Portugal. We hebben goede trainingsblokken achter de rug en bij de wereldbeker in Manchester in januari liep het ook al direct erg goed", vertelt Gebru, die tijdens de wereldbeker in Manchester bij de individuele achtervolging als tweede eindigde.
"Misschien was ik dan wel op het verkeerde pad terecht gekomen."
Dat is een positie waar hij in Apeldoorn niet tevreden mee zal zijn. "Ik ga voor niets minder dan het hoogste podium. Dat moet mogelijk zijn bij de individuele achtervolging en ook op de scratch maak ik een kans, al komt daar ook een portie geluk bij kijken. Dat is wat meer pokeren."
Waarde van de fiets
De voormalig vluchteling uit Ethiopië is een enorme fietsliefhebber. Hij weet dan ook niet wat hij zonder fiets had gemoeten. Na lang denken, antwoordt Gebru: "Misschien was ik dan wel op het verkeerde pad terecht gekomen." Mede dankzij de fiets is dat niet het geval voor Gebru, die naar Nederland gevluchte Eritreeërs helpt om in Nederland te integreren door middel van de fiets. "Op de fiets kom je tot jezelf en kun je nadenken, maar het helpt ook om met andere mensen te leren communiceren en het land te leren kennen. De fiets is heel belangrijk geweest voor mij en is dat nog steeds. De fiets heeft mijn leven bepaald."
Gebru - die in 2016 een koninklijke onderscheiding ontving tijdens de huldiging van alle Nederlandse medaillewinnaars - werd in 2017 officieel Nederlander. Gebru kijkt uit naar het WK in eigen land: "We willen er een thuisfeestje van maken. Het is fantastisch om op eigen baan het WK te mogen rijden. Veel vrienden en familie hebben al gezegd dat ze komen. Voor mij is het nu al het mooiste WK ooit."