Dylan van Baarle kroonde zich vorig seizoen tot nationaal kampioen tijdrijden. Die prestatie hoopt hij woensdag te herhalen. Bij afwezigheid van Tom Dumoulin geldt Van Baarle wederom als één van de grote favorieten. We spraken de renner van Team Ineos over zijn voorbereiding op een rit tegen de klok.
"Eigenlijk ben ik vanaf de nieuwelingen altijd wel goed geweest in tijdrijden. Ik denk dat het bij mij vooral in de pure power zit."
Het rijden van een goede tijdrit begint uiteraard met de status van het vormpeil. Daarover heeft Van Baarle alvast niets te klagen, want anderhalve week geleden won hij op knappe wijze een middelzware bergrit in het Critérium du Dauphiné. En de geboren Voorburger weet dat hij een goede tijdrit uit zijn benen kan schudden als het niveau goed is. “Eigenlijk ben ik vanaf de nieuwelingen altijd wel goed geweest in tijdrijden. Ik denk dat het bij mij vooral in de pure power zit. Iemand als Victor Campenaerts kan natuurlijk ook hard trappen, maar maakt vooral door zijn positie het verschil.”
Van Baarle beaamt dat het worden van een goede tijdrijder voor een groot gedeelte puur training is. Hij zit dan ook zeer regelmatig op zijn tijdritfiets. “Het is altijd weer even wennen als je een tijdje niet op de tijdritfiets hebt gezeten en daarom train ik er ook regelmatig op. Dat is gewoon onwijs belangrijk. Ik heb niet echt een specifiek trainingsadvies. Tijdrijden is zoals alles is: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Je hebt natuurlijk een hele andere houding dan op een normale racefiets. Hoe natuurlijker je die houding aanneemt, hoe makkelijker het voor jezelf wordt.”
Protocol
De hardrijder houdt zich altijd aan een door zijn ploeg opgesteld protocol tijdens de warming-up. Dat handboek is iedere keer weer hetzelfde. “Ik begin met een paar minuten warm fietsen, zodat de spieren een beetje los zijn. Dan volgt er een blokje dat richting mijn omslagpunt gaat. Dan fiets ik weer even rustig en dan doe ik een zogenoemd thirty-thirty-blokje. Dertig seconden rijd ik een bepaald vermogen om dan weer dertig seconden rust te pakken. Die opwarmronde duurt ongeveer 25 minuten.”
Van Baarle raadt iedere recreant aan om veel zorg te verlenen aan de warming-up, omdat die al een groot gedeelte van je tijdrit bepaalt. “Op die manier maak ik mijn lichaam klaar om een grote inspanning te laten doen. Of daar muziek bij komt kijken? Ik draai wel altijd muziek om een beetje in de stemming te komen, ja. Mijn muziekkeuze is net hoe de wind waait. Dat kan hiphop of hard style zijn, maar ook Nederlandstalig. Alles komt voorbij.”
Tips voor tijdrijders:
- Oefening baart kunst
- Geef veel aandacht aan je opwarmronde
- Werk een keer naar je omslagpunt toe in de opwarmronde
- Kom met muziek in de stemming
Tegenstanders van Dylan van Baarle tijdens NK Tijdrijden
Op Road2NK vind je alle informatie over het NK wegwielrennen én lees je op de deelnemerslijst bij de elite-mannen wie de tegenstanders komende woensdag van Dylan van Baarle zijn.
Foto: Cor Vos