Voor de een is strandracen een welkome trainingsprikkel richting het wegseizoen, voor de ander puur plezier en voor weer een ander zijn het de belangrijkste races van het seizoen. In die laatste categorie valt Jasper Ockeloen (29), in het verleden Europees en nationaal kampioen op het strand.
"Het geeft echt een soort vakantiegevoel, omdat je niet de stress van stoplichten, verkeersdrempels en ander verkeer hoeft te ervaren”
Ockeloen werd in zijn jeugd eveneens nationaal juniorenkampioen op de weg, maar in 2012 ontdekte hij de passie voor koersen op het strand. “Mijn vriendin Riejanne Markus werd dat jaar uitgenodigd om mee te doen aan Egmond-Pier-Egmond. Ik ging mee en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met de discipline strandracen. Vervolgens heb ik het zelf geprobeerd en na een jaar werd ik al nationaal kampioen. Het leuke aan strandracen is dat het op een speciale plek is. Het geeft echt een soort vakantiegevoel, omdat je niet de stress van stoplichten, verkeersdrempels en ander verkeer hoeft te ervaren.”
Bandenspanning
Door de jaren heen is het materiaal van Ockeloen alsmaar verbeterd. Sinds dit jaar rijdt hij bijvoorbeeld met een systeem waarmee hij zijn bandenspanning kan aanpassen tijdens de race. “Dat is zeker innovatief, maar ik moet er nog flink aan wennen. Dat systeem hoef je niet per se te hebben, maar zonder het juiste materiaal heb je wel een enorme achterstand in het zand. Tijdens het strandracen is het vooral belangrijk dat je met brede banden fietst. Crossbandjes zijn echt te smal. De fiets waarop ik strandrace is een mountainbike die als het ware is omgebouwd tot racefiets. Een mountainbike met vaste voorvork, zware versnellingen en racefietsstuur.”
Brede banden, brede velgen en een lage bandenspanning. Het zijn volgens Ockeloen de belangrijkste tips wat betreft materiaal. Zonder boek je geen succes in het strandracen. “De ideale bandenspanning is afhankelijk van de weersomstandigheden, breedte van je velg en het gewicht van de renner. Je moet denken aan een bandenspanning tussen de 0,5 en 0,9 bar. Dat is nog minder dan in de cross. Het rijgedrag is wel vergelijkbaar, omdat de banden die wij gebruiken meer volume hebben.”
Sockeloen
Met zijn bedrijf Sockeloen, dat wielersokken produceert, probeert Ockeloen ook de ideale sokken voor tijdens het strandracen te ontwikkelen. “Als de temperatuur iets hoger is dan doe ik gewoon aerosokken aan, maar bij lage temperaturen dan draag ik Merino wollen sokken. Die nemen geen vocht op, waardoor je voeten warm blijven. Verder hou ik tijdens het inrijden zo veel mogelijk kleding aan. Overschoenen, een muts, thermojack; dat soort dingen. Pas vlak voor de start doe ik het meeste uit. Tijdens de wedstrijd kun je meestal wel in een snelpak met lange mouwen rijden, want het strandracen is behoorlijk intensief.”
Sockeloen Cycling Club | Beachclinic
Nog niet zo heel lang geleden heeft Ockeloen zijn Sockeloen Cycling Club opgericht. Het is een fietsclub die zich met name richt op het rijden van strandraces en mountainbike marathons. Daarnaast zijn zij ook actief op de weg, echter ligt daar minder de focus. Voor iedereen die kennis wil maken met strandracen en de fijne kneepjes wil leren biedt Sockeloen Cycling Club maandag 30 december een beachclinic aan. Meer informatie vind je hier op het Facebook event. Check ook deze aftermovie van de eerste succesvolle beachclinic.
Wegtoppers weten de strandraces ook te vinden
Om goed voor de dag te komen in een strandrace werkt Ockeloen zowel op het zand als op de weg zijn trainingen af. “Op het strand train je je pedaalslag. Het zware trappen door het zand, een beetje alsof je aan het klimmen bent. Maar trainen op de weg is belangrijk om de wedstrijdsnelheid en duurvermogen te trainen. Je hebt duurvermogen en intervalvermogen nodig tijdens het strandracen. Het is een kruising tussen crossen, mountainbiken en wegwielrennen. Er komt brute kracht bij kijken, maar je kunt een strandrace ook tactisch aanpakken. Over het algemeen duren de koersen een uur tot anderhalf uur, maar een wedstrijd als Hoek van Holland-Den Helder is 135 kilometer en duurt bijna vier uur. Dat is een monument binnen het strandracen.”
De voorbije seizoenen is het niveau jaar in jaar uit gestegen. Voor wegwielrenners is strandracen namelijk een welkome prikkel in de wintermaanden. Sebastian Langeveld, Mike Teunissen, Lars Boom, Piotr Havik en zelfs Tom Dumoulin; zomaar wat voorbeelden die in de winter zo nu en dan het strand aandoen. “Dat is wel gaaf om te zien. Het leuke aan de sport is dat het een breedtesport is. Iedereen kan instappen en daardoor is het ook erg gezellig om te doen. Maar uiteindelijk wil natuurlijk iedereen winnen. Mijn grote doelen voor dit seizoen zijn wederom het nationaal en Europees kampioenschap.”
Tips voor het strandracen:
- Rijd op brede banden en brede velgen
- Houd je bandenspanning tussen de 0,5 en 0,9 bar
- Houd tot vlak voor de start zoveel mogelijk kleding aan
- Train op het strand je pedaalslag en op de weg je basistempo