Jeffrey Hoogland heeft het wereldrecord op de kilometer in handen! Zijn gemiddelde snelheid over vier ronden was bijna 65 kilometer per uur. Een geweldige prestatie van onze baanwielrenner die al vier keer wereldkampioen en vijf keer Europese kampioen werd. Goed om te weten dat aan deze specifieke poging een maandenlang Spartaans trainingsregime in het krachthonk voorafging. Wereldkampioen worden of een wereldrecord breken gaat namelijk niet vanzelf.
Dat geldt niet alleen voor topsport, ook het behalen van persoonlijke doelen – hoe groot of klein ook – in de breedtesport gaat niet vanzelf. Helemaal als het mooie (zomer)weer met haar lange dagen plaats heeft gemaakt voor wind, regen en duisternis die aan het eind van de middag invalt. Voor veel mensen de reden om buiten fietsen even te laten voor wat het is, en het comfort van de bank, de fitnessschool of de indoortrainer op te zoeken. Maar dit is juist het moment om het weer te trotseren, te investeren in jezelf en je doelen niet uit het oog te verliezen. Ook als het even helemaal niet vanzelf gaat.
Voor een steeds groter wordende groep wielersporters is het najaar inmiddels het startschot geworden om de modder en de elementen op te zoeken en het veld of het bos in te gaan. Het cyclocrossseizoen is namelijk alweer een dikke maand onderweg, en dus zijn de bemodderde gezichten, benen en fietsen ieder weekend weer terug op televisie. Komend weekend kunnen we ons zelfs opmaken voor veldritspektakel op Europees niveau tijdens het EK Cyclocross in het Franse Pontchâteau, waar de Nederlandse equipe met een sterke selectie vertegenwoordigd is. Niet alleen de eliterenners, maar ook de U23 en junioren renners gaan voor een spannende strijd zorgen tegen de elementen.
Een strijd die even heroïsch als inspirerend is, en daarmee meteen de maatschappelijke waarde van (top)sport illustreert. Want zeg nou zelf, van een mooie koers krijg je toch zelf ook zin om te fietsen, modder of niet? Dat is positief, want buiten sporten is van onschatbare waarde voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. In deze tijd, waarin de verschillen in de samenleving steeds groter worden en ook de kansen verre van gelijk zijn, is dat belangrijker dan ooit. Want ondanks de inspiratie van onze (wieler)sporters heeft ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht en zitten volwassenen gemiddeld zitten 10 uur per dag. Deze inactiviteit kost jaarlijks bijna 6000 mensen het leven.
Het is ook om die reden dat NOC*NSF samen met de sportbonden een oproep heeft gedaan aan politiek Den Haag om, met de verkiezingen half november in het vooruitzicht, de maatschappelijke waarde vooral te behouden en het liefst nog te vergroten. (Top)sport gaat nou eenmaal niet vanzelf, en dus moet ook de politiek in beweging komen.