Initiatiefnemer van Cycling Academy Gelderland is de Arnhemse ondernemer en wielerfanaat Jan Onderstal. Hij strikte een aantal ex-profs als uithangbord, trainer en begeleider. Een indrukwekkend rijtje: tempobeul Maarten Tjallingii, sprinter Kenny van Hummel, voormalig Nederlands kampioene Iris Slappendel en modelknecht Marieke van Wanroij stellen hun kennis en kunde in dienst van Cycling Academy Gelderland.
,,Als ex-ondernemer heb ik dit project op poten gezet”, vertelt Onderstal. ,,Ik had het idee om de jeugd in Gelderland - meer specifiek de regio Arnhem - enthousiast te maken voor de wielersport. De renners en rensters wil ik laten zien hoe ver ze kunnen komen in de wielersport.” Hij ziet zichzelf als de regelaar op de achtergrond. ,,Er moet iemand zijn die het project trekt”, lacht Tjallingii. ,,Iemand met enthousiasme en tijd moet de dagelijkse gang van zaken regelen. Jan heeft tijd. Wij hebben allemaal nog dagelijkse dingen te doen om geld mee te verdienen.”
Focus op opleiding
,,We hebben nu een goede lichting renners, maar het opleidingstraject (het Rabobank Wielerplan, red.) waar veel van die talenten uit zijn gekomen, stopte eind vorig jaar,” legt Tjallingii uit. ,,Ik had me al wel eens eerder afgevraagd wat nu de vervolgstap in het opleiden van jonge wielrenners moest zijn. En toen kwam Jan met zijn plan bij me. Volgens ons is dit de juiste tijd voor zo’n initiatief. Het wielrennen is nu succesvol en populair. Dit is dus hét moment om door te pakken.” Het gaat daarbij overigens niet alleen om het afleveren van zoveel mogelijk profwielrenners. ,,Je kunt op verschillende manieren je geld verdienen met fietsen”, verduidelijkt hij. ,,Dus niet alleen als wielrenner, maar bijvoorbeeld ook als fietskoerier. We willen de jeugd ook een mogelijkheid bieden om met passie en plezier voor de sport een perspectief voor de toekomst te creëren.”
Platform voor meiden
,,Er is wel een verschil tussen de mannen en de vrouwen”, vult Iris Slappendel aan. De voormalig Nederlands kampioene maakt zich ook hard voor een wieleropleiding voor meiden. ,,De opleidingsstructuur in Nederland voor jongens is veel beter dan die voor meiden. De jongens hebben een juniorencategorie, stappen daarna over naar de beloften en daarna pas naar de elite. Bij de meiden is die tussenstap er niet. Bovendien is de vrouwenploeg er maar zo’n vijf jaar geweest. Misschien is dit platform voor meiden nog wel belangrijker dan voor de jongens. Want als er bij een club twintig jongens rijden die elkaar beter kunnen maken, rijden er misschien een of twee meisjes rond. Die kunnen van via ons kennis maken met andere meiden uit de regio, zodat ze elkaar op die manier kunnen helpen.”
Persoonlijke aanpak
,,Jonge renners kunnen trainen bij de club en zodoende beter worden”, gaat Tjallingii verder. ,,Op het moment dat je traint en dan reflecteert op wat je doet, kun je ook specifieker beter worden. Neem mij bijvoorbeeld. Ik ben 83 kilo en ben nooit echt een goede klimmer geweest. Dan kun je dus van je trainer te horen krijgen dat je nooit een Tour de France zal rijden. Die zet je dan uit je hoofd. Een kwaliteit van mij was dat ik enorm kon afzien. En als diezelfde trainer dan zegt dat je met dat afzien ook een heel eind kunt komen, kun je de droom om de Tour te rijden misschien toch waarmaken. Wij willen renners leren omgaan met zijn of haar specifieke kwaliteiten. Wat doe je en wat kun je méér doen om het maximale uit jezelf te halen? Daarbij benader je ieder persoon als individu en krijgt een talent dat wél kan klimmen een ander advies dan die jongen van 83 kilo. Het gaat er dus om jongeren door te laten groeien naar de beste wielrenner die ze kunnen zijn.”
Bedrijven interesseren
Het ideale scenario zou natuurlijk zijn om een bedrijf geïnteresseerd te krijgen voor het wielerplan, maar ook zonder ‘hoofdsponsor’ ziet Onderstal het project ontwikkelen. ,,Je kunt de workshops die je de renners aanbiedt ook naar het bedrijfsleven brengen”, weet hij. ,,Neem bijvoorbeeld gezonde voeding. Dat is een van de onderwerpen die de renners voorgeschoteld krijgen. Maar het is voor het bedrijfsleven ook heel belangrijk dat werknemers het belang van gezonde voeding inzien. Zo’n combinatie kan een mogelijkheid zijn om de wieleropleiding te financieren.”
Hoe verder?
Donderdag 9 februari was de eerste kick-off van Cycling Academy Gelderland. Maar wat zijn nu de vervolgstappen? ,,We willen eerst een basis opbouwen”, legt Tjallingii uit. ,,Van daaruit denken we aan de mogelijkheid een selectie te maken en daarmee een wielerteam op te zetten. Die kunnen we dan niet alleen een regionaal en nationaal programma aanbieden, maar misschien ook wel een internationaal programma. De ultieme eindstap is natuurlijk de stap naar de hoogste categorie, de profs.”