Dinsdag 22 februari was de eerste online bijeenkomst van de seizoenstart dit jaar. Leden van de KNWU en geïnteresseerden konden zich aanmelden om zo met elkaar in gesprek te gaan over de wielersport. Daarnaast was er ruimte om vragen te stellen aan medewerkers van de KNWU, commissie- en juryleden en bondscoaches. Tijdens en na de seizoenstart waren er vele positieve geluiden te horen over de digitale bijeenkomst.
Om 19.30 uur werd er door directeur Thorwald Veneberg afgetrapt met welkomstwoord en uitleg van de avond. Zo'n 100 aanwezigen werden na een algemene toelichting op de lopende en inmiddels afgeronde projecten opgedeeld in de discipline waar men zich vooraf voor had aangemeld. Bij de meeste disciplines was er een mooie groep van aanwezigen die uitgebreid met elkaar in gesprek gingen over actuele onderwerpen binnen de sport. Alleen bij de breakoutroom voor de BMX heeft niemand zich gemeld.
Wegwielrennen
De meeste mensen hadden zich aangemeld voor de sessie bij het wegwielrennen. Hier werd onder andere stil gestaan bij de vraag wanneer men een coronatest moet doen voor een wedstrijd. Doordat coronaprotocollen vanuit de overheid op verschillende plekken zijn aangepast is het niet altijd duidelijk wat er van de deelnemer wordt verwacht. Zo kan een QR-code in de CoronaCheck-app volstaan bij een eendaagse en moet er een negatieve PCR-test overlegd worden bij een etappekoers van meer dan zeven dagen.
Daarnaast stond men ook stil bij de vraag wanneer welke licentie vereist is. Zo was er onduidelijkheid over wanneer en waarom men een licentie voor soigneur moet afnemen, of waarom een licentiepas voor volger op de wedstrijddag niet wordt gecheckt. Door de verscheidenheid van aanwezigen in alle lagen van de sport kwamen daar snel antwoorden op. Zo wordt de licentie van een volger al vooraf nagekeken in MijnKNWU en komt het hebben van een soigneurslicentie ten goede aan het bewaken van de kwaliteit van de kaderleden. Dit wordt gedaan door middel van het bijscholingsbeleid. Daarnaast is een kaderlid in functie op het moment van een ongeval verzekerd via de KNWU.
Baanwielrennen
Bij de groep die in gesprek ging over het baanwielrennen was de wedstrijdkalender en het teruglopende aantal actieve baanwielrenners het onderwerp van gesprek. Zo werd duidelijk dat de wedstrijden op de baan onder druk staan door bijvoorbeeld trainingskampen voor het wegseizoen. De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek om zo te zoeken naar mogelijke oplossingen. Aan wielerbanen in ieder geval geen gebrek, Nederland heeft misschien wel de hoogste ‘baandichtheid’ van de wereld, als het aankomt op accommodaties per vierkante kilometer
Para-cycling
Ook bij para-cycling ging men in gesprek over ledenaantallen, en specifiek over hoe mensen met een beperking eenvoudiger de weg naar wielerclubs kunnen vinden. Binnen de sport is er veel kennis. Echter blijkt dat clubs en organisatoren het soms moeilijk vinden om de wedstrijden voor para-cycling bij hun club en evenementen te voegen. Waar hebben clubs en organisatoren behoefte aan en hoe kan de KNWU hierin faciliteren? De komende periode willen betrokkenen in gesprek gaan met clubs en organisatoren om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Offroad
Tot slot werd er bij offroad nagedacht over de toekomst van de sport en mogelijke verbeterpunten in opleiden van trainers. Zo werd er geopperd om een trainersdag te organiseren waarbij extra wordt gelet op de techniek bij rock gardens en drops. Zulke dagen zijn in het verleden georganiseerd. Aangezien deze opzet positief is ontvangen kan dit wellicht in de toekomst verder uitgebreid worden.
Tweede sessie seizoenstart
Wil jij ook graag in gesprek gaan met anderen over de sport, of heb je een vraag over een bepaalde reglementen of gang van zaken? Op maandag 7 maart wordt de tweede sessie van de seizoenstart georganiseerd. Uiteraard is het ook mogelijk om een tweede keer aan te sluiten bij bijvoorbeeld een andere discipline. Je kunt je gratis aanmelden op de website van de KNWU Campus!