Op 28 december werd de ‘Dag van de Wielersport’ gehouden. In samenwerking met Libema werd er een koppeling gemaakt met het NK baanwielrennen. 119 deelnemers waren aanwezig om diverse workshops te volgen, bij te praten, kennis te delen en nadien te genieten van prachtige baansport. Een terugblik op deze Dag van de Wielersport 2023.
“De verschillende onderwerpen die aan bod kwamen zijn voor alle wielerdiscipines relevant.”
Om 13 uur kon men zich aanmelden om vervolgens onder het genot van een kopje koffie bij te praten. De vele statafels waren snel gevuld. Directeur/ bestuurder Maurice Leeser verzorgde de opening. Er werd even kort stilgestaan bij de huidige stand van het Nederlandse wielrennen.
Daarna konden de deelnemers aan de slag in de eerste ronde van 5 verschillende workshops van 1,5 uur. Bij de opzet hebben we ervoor gekozen een zo breed mogelijk aanbod neer te zetten. Hiermee willen we zoveel mogelijk vrijwilligers en professionals die een steentje bijdragen aan de wielersport hun kennis en kunde verrijken.
Bij de workshop van YAAP, door Susie Cats, werd stilgestaan bij wat talent is en hoe we ze met (meer) plezier kunnen laten trainen. Ondertussen werd er door Nelie Schouten bij een zeer actueel thema stilgestaan: de veiligheid tijdens (weg)wedstrijden. Pim Postel hield een prestentatie over timing van wedstrijden en ging met zijn groep als bonus even naar het middenterrein om te kijken hoe de officials te werk gingen tijdens het NK baanwielrennen. Nelly Voogt ging in gesprek met de deelnemers over gelwijkwaardig vrouwenwielrennen, hier werden mooie gesprekken gevoerd. Tot slot ging Pepijn Lochtenberg trainers/ coaches tips geven over hoe om te gaan met gevoelens en gedachten tijdens sportprestaties.
“Heel tof. Veel verschillende aangetikt. Niet te diep gaan op 1-2 dingen, maar een breed beeld wat interesse wekt en de algemene kennis vergroot. Vanuit daar kun je op specifieke gebieden gaan kijken waar je meer uit wil halen.”
“Goede interactieve workshop, niet alleen maar sheets.”
Na een korte pauze ging men door naar de tweede ronde. Daarin werd er vooruitgeblikt op 100 jaar KNWU, waar staan we en waar liggen uitdagingen. Bij de workshop veelzijdig bewegen moesten de deelnemers fysiek flink aan de bak door hun wielerspieren op andere manieren aan te spreken. Bij (on)gewenst gedrag werd de aftrap gehouden voor de campagne van NOC*NSF over sociale veiligheid in de sport (de 4 V’s). Bij (w)eet wat je doet werd er gesproken over de eetproblemen in de (top)sport.
“Duidelijk uitgelegd wat de toekomst gaat brengen voor de KNWU, en waar de uitdagingen liggen! Wat volgde is een levendige discussie.”
“Indrukwekkend verhaal, mag meer aandacht voor zijn. De rol van begeleiding en ouders wordt nog steeds onderschat bij de aanwezigen.”
Nadien stond er een buffet klaar. Vervolgens ging het avondprogramma van het NK baanwielrennen van start. Als KNWU kunnen we kijken op een zeer geslaagd evenement. Op naar de dag van de wielersport 2024!
Gelukkig keken de bezoekers van de Dag van de Wielersport ook terug op een geslaagd evenement. Fred de Groot schreef namelijk onderstaande impressie.
Zinvolle Dag van de Wielersport
Vitaal, relevant en inspirerend, deze woorden gebruikte Maurice Leeser, directeur generaal KNWU verschillende keren, zowel bij zijn intro als bij zijn betoog over 100 jaar KNWU. Waar gaan we als KNWU naar toe en wat kunt u vandaag verwachten en zeker bijdragen. Met en zonder microfoon wist hij direct al de aanwezigen te boeien.
In redelijke grote getalen waren begeleiders, trainers, wielrenners en wieler enthousiasten op deze dag bijeengekomen. In de prachtige Omnisport locatie in Apeldoorn konden zij, nadat de dag voorzitter zijn voorwoord had gedaan, verschillende workshops bezoeken.
Als nieuw commissielid van Jury & Reglementen was ik natuurlijk benieuwd hetgeen Nelie Schouten, al jaar en dag jury coördinator en ook deel uitmakend van genoemde commissie, te vertellen had tijdens de workshop welke ging over de veiligheid tijdens wielerwedstrijden.
Het onderwerp is niet makkelijk, waar ga je als jurylid optreden en waar laat je de wedstrijd ook echt wedstrijd. Aan de hand van enkele filmpjes, werd nog eens duidelijk gemaakt dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Onachtzaamheid, haantjes gedrag, alles kwam voorbij.
Naast deze workshop was er een scala van onderwerpen en kon de bezoeker zijn of haar gekozen workshops bezoeken. Ik zou de sprekers van de overige workshops te kort doen om hier enkele te noemen, maar het aanbod was zeer groot.
Door Jelmer Wolters van de Campus KNWU en natuurlijk veel van zijn collega’s waren kosten noch moeite gespaard om een zinvolle dag te presenteren. Ook de inwendige mens werd niet vergeten en met een prima nasi maaltijd werd de dag afgesloten.
Tijdens mijn laatste workshop, welke ik bezocht en die ging over 100 jaar KNWU, pakte Maurice Leeser nog eens door op hetgeen hij in de opening van het congres al vertelde. Hoe gaat de KNWU om met een toch veranderde “wieler” maatschappij. Welke ontwikkelingen zijn al gaande en kan de KNWU daarbij aanhaken zonder opnieuw het spreekwoordelijke wiel uit te vinden. Wat gaan we doen tijdens het 100 jarig bestaan. Veel nieuwe ideeën werden vanuit de aanwezigen aan hem voorgelegd en hij was duidelijk geïnteresseerd hetgeen hij hoorde.
Terwijl op de baan onze topsprinters en veel andere renners een gooi deden naar een Nationale titel, werd nog lang nagepraat over hetgeen de bezoekers te horen hadden gekregen. Het geeft maar weer aan, dat een dag op dergelijke wijze georganiseerd, aanslaat binnen de wielrennerij op welk vlak of niveau dan ook.
Als de bekende kers op de taart konden bezoekers het avondprogramma van het NK gratis volgen en was het nog lang gezellig op en rondom de baan in Apeldoorn.
Fred de Groot
Lid commissie J&R