Lees hier de meest actuele informatie over het coronavirus.
Donderdag 16 april waren we live met een uitzending op onze socials en website. Heb je het gemist? Niet getreurd want je kunt hier fragmenten van de uitzending terugkijken. Ook staan hier de antwoorden op de gestelde vragen van tijdens de uitzending. Op ons YouTubekanaal kun je de volledige uitzending terugkijken.
Terugkijken
#Ridesolo
KNWU-directeur Thorwald Veneberg vertelt over de situatie rondom het buiten trainen. De KNWU roept op om alleen te fietsen op rustige plekken.
Skypen met Loes Gunnewijk
Wat zijn de gevolgen voor het vrouwenteam bij het wielrennen? We skypen met Loes Gunnewijk, bondscoach van het vrouwenwielrennen.
Afgelaste evenementen
Door het coronavirus zijn er veel evenementen afgelast. KNWU-directeur Thorwald Veneberg vertelt over de nieuwe kalender dat de UCI heeft gepresenteerd.
Skypen met Niek Kimmann
Hoe traint BMX’er Niek Kimman nu alle trainingsfaciliteiten zijn gesloten? We skypen met Niek om te vragen hoe hij zich voorbereid op de wedstrijden na de coronacrisis.
Gevolgen Nationale Kampioenschappen
Het NK Wegwielrennen is al deels verplaatst naar later in het seizoen. Ook voor andere NK’s en het WK BMX op Papendal dat volgend jaar op de kalender staat is nog maar de vraag wat precies de gevolgen zijn. KNWU-directeur Thorwald Veneberg licht de afwegingen van de KNWU toe.
Skypen met Harrie Lavreysen
We skypen met baanwielrenner Harrie Lavreysen. Hij haalde op het afgelopen WK in Berlijn nog 3x goud, maar wat staat er nu op de planning voor de baanwielrenners?
Gestelde vragen
Wat gaat er gebeuren na de crisis? Wordt de wielersport anders ingericht?
De voorwaarden waaronder wedstrijden eventueel weer verreden kunnen worden zijn nog niet bekend. Er zullen zeker in de beginfase wel maatregelen opgelegd worden om ervoor te zorgen dat we de richtlijnen vanuit het RIVM kunnen volgen. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand (of zelfs meer). Hoe lang deze maatregelen zullen gelden en of die eventueel voor een blijvende verandering in de wielersport zullen zorgen kunnen we nu nog niet overzien.
Kunnen sporters zich laten testen via de KNWU?
Op dit moment beschikt de KNWU niet over deze mogelijkheid.
Moeten sporters zich voortaan voorafgaand aan deelname van wedstrijden testen of ze koortsvrij zijn?
De voorwaarden waaronder wedstrijden eventueel weer verreden kunnen worden zijn nog niet bekend. Er zullen zeker in de beginfase wel maatregelen opgelegd worden waaraan de deelnemers moeten voldoen, om er zeker van te zijn dat deelnemers gezond zijn. Overigens is het los van het coronavirus altijd verplicht om koortsvrij te zijn voordat je deelneemt aan een wedstrijd. Zie ook deze richtlijnen vanuit de sportartsen.
Gaat de KNWU eventueel online wedstrijden organiseren mocht deze situatie langer duren?
Gezien het feit dat hier vrij hoge kosten aan verbonden zijn zoals de aanschaf van een hometrainer (+/- € 800.-) zijn wij daar momenteel nog niet mee bezig. Het opzetten van een nieuwe KNWU competitie voor jeugd zou niet direct tot extra kosten moeten leiden voor degene die hier aan wil deelnemen. Daarnaast is op dit moment het advies om niet te intensief te sporten om bij een eventuele besmetting met Corona, om zo gezond als mogelijk te blijven.
Is er al een idee over het doorgaan of annuleren van koersen na 1 juni?
Nee, dit is helemaal afhankelijk van een eventuele versoepeling van de huidige maatregelen. Wellicht horen we hier tijdens de persconferentie van de overheid op dinsdag 21 april meer over.
Hoe zit het met de accommodaties voor het BMX Freestyle?
Vooralsnog zijn alle sportaccommodaties gesloten. Het lijkt ons momenteel ook geen goed idee om enig risico te nemen (op blessures of erger) op een BMX Freestyle track.
Wat gaat er gebeuren met het jeugd wielrennen?
Binnen groep stakeholders jeugdwielrennen zijn we volop in overleg over hoe en wat we op kunnen pakken voor de jeugd als we meer weten over eventuele versoepeling van de huidige maatregelen. In het overleg dat we hebben met de andere sportbonden wordt gekeken wat we zouden kunnen doen als we “straks” bijvoorbeeld wel de jeugd tot 12 jaar op 1,5 meter zouden mogen laten sporten. Of wat we kunnen doen als bijvoorbeeld de jeugd al wel weer met elkaar mag sporten en vanaf 12 jaar nog wel op 1,5 meter afstand moet blijven. Over die zaken zijn we in overleg met de vertegenwoordigers van de jeugd in de districten en afdelingen en tevens met de verschillende trainers om activiteiten te bedenken die we zouden kunnen organiseren voor de jeugd. Hoe het er uit gaat zien met wedstrijden weten we nog niet omdat dit ook erg afhankelijk is van de nieuwe richtlijnen die we van de regering en het RIVM krijgen. Wel is er veel energie binnen de KNWU om de jeugd weer snel op de fiets te krijgen als de regelgeving het toelaat.
Is het niet voor de hand liggend om een NK jeugd niet te organiseren? Niet uit te sluiten dat er in de directe omgeving mensen zijn ontvallen.
Het is zeker een optie, echter niet voor de hand liggend. Voor de een is het niet rijden van het NK een gepaste manier om met de situatie om te gaan. Een ander wil juist heel graag een NK rijden om een eventuele overwinning op te kunnen dragen aan een dierbare of om alle ellende even te kunnen vergeten. Er zijn heel veel verschillende wensen en reacties rond de gevolgen van een crisis.
Wat zou de juiste aanpak moeten zijn voor de groepen die ik tot gisteren nog zag rijden om deze tot een halt toe te roepen? Geen waarschuwing meer en meteen op de bon?
Het is aan de handhavers om te bepalen op welke manier het beste tegen een overtreding opgetreden dient te worden. Wij kunnen slechts mensen richtlijnen meegeven en deze keer op keer benadrukken.
Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan op deze pagina voor meer veelgestelde vragen rondom het coronavirus of stuur een mailtje naar support@knwu.nl.