Over het nut van krachttraining in de wielersport blijft waarschijnlijk altijd discussie bestaan. Deze vijf punten over het ‘waarom, wanneer en hoe’ maken je keuze om er wél mee te beginnen in elk geval een stuk makkelijker. Succes!
1Voorkom blessures en overbelasting
Sterkere spieren zorgen voor een ontlasting van je banden, pezen en gewrichten. Minder druk op bijvoorbeeld de knieën, lage rug en schouders/nek maken de kans op overbelasting en blessures veel kleiner. Door krachttraining vergroot je dus je fietsplezier.
2Fiets efficiënter
Door gerichte krachttraining zit je veel stabieler en rustiger op je fiets. Bovendien gaat er minder energie verloren bij het maken van een pedaalomwenteling. Spieren leren daarnaast door krachttraining beter ‘samenwerken’ en op het juiste moment samentrekken (kracht zetten). Hierdoor kun je met minder energieverbruik toch harder fietsen!
3Sneller die berg op
‘Krachttraining = spieropbouw = zwaarder worden = langzamer klimmen’. Als je naast het fietsen leeft en traint als een bodybuilder, is bovenstaande formule zeker mogelijk. Maar met gerichte training volgens de juiste methoden, kun je zeker sterker en sneller worden, zonder het kweken van enorme spierbundels. Én zonder dat je zwaarder wordt. Dat betekent een hoger wattage per kilogram lichaamsgewicht en snellere beklimmingen.
4Laat je spieren leren
Bij het bodybuilden gaat het maar om één ding: spiermassa kweken. Hiervoor wordt een zo groot mogelijk gewicht zo langzaam mogelijk verplaatst/getild. Daardoor word je weliswaar zwaarder en breder, maar ook heel langzaam. Fietsers willen hun spieren juist leren zo snel mogelijk samen te trekken. Dit is perfect te leren bij krachttraining met veel herhalingen (lichte gewichten) of door een zo groot mogelijk gewicht zo snel mogelijk te verplaatsen/tillen. Dit wordt uiteindelijk op de fiets ook overgenomen, waardoor je een betere/snellere fietser wordt.
5Blijf combineren
Probeer tijdens het fietsseizoen minimaal eenmaal per week je kracht te onderhouden. Zo lever je de opgebouwde spiermassa niet gelijk weer in en kun je de volgende winter op een hoger niveau instappen. Gebruik met dus name je off season (veelal november t/m februari-maart) om serieus met krachttraining aan de gang te gaan. Combineren met je fietstraining kan dan prima. Je fietst namelijk op een lagere intensiteit en kunt een fietstraining gerust vervangen door krachttraining, of zelfs beide op dezelfde dag.
Tip
Benieuwd naar jouw verhouding tussen spieren en vetten? En hoe jouw spiermassa zich verhoudt tot andere renners van je niveau? Onze bodyscan geeft hier inzicht in. Kijk daarvoor op www.energylab.nl onder het kopje ‘testing en coaching’. Als KNWU-lid krijg je deze bodyscan overigens gratis bij de aanvraag voor een conditietest!