Kirsten Wild was één van de uitblinkers op het NK Baanwielrennen afgelopen weekeinde. Zij won vier onderdelen, de laatste zelfs in haar trui van Europees kampioene puntenkoers. Op Facebook meldde ze "Mede dankzij de onmeunig goede trainingsprogramma's van Jabik-Jan Bastiaans Nederlands kampioen puntenkoers geworden! #NKBaan #goedverhaal".
Reden genoeg om zowel Wild als Bastiaans eens naar de achtergronden te vragen van dit bericht.
Kirsten, je dankt Jabik-Jan en noemt het een goed verhaal? Leg uit:
"Eigenlijk gaat het om een onderlinge grap over de hashtag #goedverhaal, alleen las nu iedereen mee. Dat vergeet ik wel eens. Jabik-Jan kan nogal droog uit de hoek komen en als ik dan een hele theorie aan hem ontvouw over training en het rendement daarvan, zegt hij vaak 'Goed verhaal'. Meestal krijg ik dan het gevoel dat het niet echt een goed idee is. Maar we werken nauw samen, zeker sinds de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen (2012). Ik vind cijfers en schema's zelf ook heel interessant, dus wil ik altijd de achtergronden weten. Samen komen we steeds meer tot de perfecte trainingsvoorbereiding, maar hij is natuurlijk degene die de knopen doorhakt. Mijn inbreng wordt wel gewaardeerd, maar soms is het ook gewoon alleen een #goedverhaal."
Maar er spreekt wel vertrouwen uit jouw woorden, je waardeert hem?
"Dat vertrouwen en die waardering heb ik ook zeker. Ik vertrouw volledig op zijn schema's. Soms vraag je jezelf wel eens af of iets gaat werken, maar ik ben altijd precies op het goede moment in vorm. Dat geeft dan weer vertrouwen om er blind op te varen. Jabik is daarmee belangrijk geweest bij het behalen van mijn successen. Een andere rol is er voor Peter Schep, die heel goed is in de coaching bij de pelotonsonderdelen, bij het bepalen van de tactiek. Hij heeft zoveel ervaring en ziet heel veel. Hij kan ook kritisch zijn en dat waardeer ik: want fouten kun je niet altijd meer rechtzetten op internationaal niveau. Wat dat betreft vullen Jabik en Peter elkaar goed aan met hun kennis."
Is het lastig om steeds te switchen van de baan naar de weg?
"Eigenlijk steeds minder. In het verleden zaten in het omnium onderdelen als de 500 meter en de individuele achtervolging, dat zijn onderdelen waar je een heel specifieke voorbereiding op hebt. Zeker omdat de 500 meter mijn achilleshiel was in het omnium. De huidige onderdelen sluiten veel beter aan bij het rijden op de weg. Het is nu vooral zaak om het programma op de weg goed af te stemmen op de wedstrijden op de baan, vooral op het WK in Honk Kong van april. Bij mijn huidige team Hitec en mijn komende werkgever Cylance krijg ik die vrijheid om bepaalde wedstrijden juist wel te rijden en andere juist niet. De Ronde van Vlaanderen past niet in mijn programma vanwege het wereldkampioenschap op de baan. Die rijd ik dan ook niet."
We belden ook met coach Jabik-Jan Bastiaans:
Kirsten Wild dankt je voor je goede trainingsprogramma's. Wat heb je bijgedragen aan deze gouden medaille?
"Aan deze specifieke medaille niet zo veel, maar de afgelopen jaren - vanaf 2012 - hebben we hard gewerkt om Kirsten op het hoge niveau te krijgen, dat ze zondag etaleerde. Daar heeft ook ervaringsdeskundige Peter Schep een bijdrage aan geleverd. Eigenlijk kwam dit NK relatief laat in beeld voor mij. We werken in haar training van Kirsten momenteel toe naar de wegwedstrijden in Australië en Qatar aan het begin van het seizoen 2017. Maar Kirsten vindt het zo leuk om op de baan te fietsen dat deze dagen ook in haar programma in gepland werden. Ik had eigenlijk verwacht dat ze het hele weekeinde zou beschikken over haar niveau van vrijdag - toen ze het lastig had - omdat de aanpassing van de lange uren van de trainingsstage op de weg in Zuid-Afrika naar de explosiviteit lastig te maken was. Wat ze zondag liet zien, verraste me toch weer. Terwijl ik weet waar ze toe in staat is."
Is het lastig voor een sporter om regelmatig te wisselen van baan en weg?
"Dat is in het geval van Kirsten niet lastig, zolang je een goed plan maakt. De grootste fout die je kunt maken, is wanneer je steeds door blijft gaan. Dus moet je duidelijke afspraken maken over rustperiodes. Kirsten is een renster die haar trainingsschema heel nauwgezet afwerkt tot de laatste minuut en de laatste interval die ik op papier zet. Kirsten traint qua intensiteit en volume als een man. Het rendement daarvan haalt ze alleen maar door ook rust te houden. Die vier rustperiodes die ze heeft gehad waren misschien wel de belangrijkste bijdrage aan het succes van het afgelopen jaar. Niet dat ik luiheid wil prediken, maar omdat ze zo hard traint op de momenten dat het moet, moet je ook op de rem gaan staan zo nu en dan."