Met dubbel goud (tijdrit en wegwedstrijd) voor handbikers Chantal Haenen (WH5), Jennette Jansen (WH4), Mitch Valize (MH5) en Jetze Plat (MH4). En een wereldtitel voor Daniel Abraham Gebru (MC5) verliepen de wereldkampioenschappen op de weg in Portugal bijzonder succesvol voor de paralympische selectie van bondscoach Eelke van der Wal. En er waren verder ook zilveren en bronzen plakken in overvloed. De resultaten geven vertrouwen richting de Paralympische Spelen in Tokyo, die eind augustus beginnen. “Het was prettig om competitie te hebben, maar nog prettiger om te constateren dat we er goed voor staan richting ons hoofddoel van dit jaar” zegt Van der Wal.
"Natuurlijk wil je graag de bevestiging dat je er nog altijd zo goed voor staat."
Waar er vorig jaar nauwelijks competitie op de weg was, hadden de paralympische sporters geen reden tot klagen de afgelopen tijd. De Ronde van Vlaanderen maakte haar debuut op de paralympische kalender, de wereldbeker in Oostende werd verreden en het EK en WK Para-Cycling stonden op het programma. “Natuurlijk wil je graag de bevestiging dat je er nog altijd zo goed voor staat als in de periode hiervoor. We waren de afgelopen jaren in de wereldbekers en op kampioenschappen bijzonder succesvol. Als je dan een jaar competitie mist en hét moment om te pieken een jaar wordt opgeschoven, dan wil je niet dat je net iets minder blijkt te zijn dan in 2020 en anderen juist beter. Het klopt dat er verschuivingen zijn opgetreden, maar gelukkig blijken enkele van de nieuwe sterren ook uit eigen gelederen te komen. Zeker Mitch Valize maar ook Chantal Haenen maken nu meer kans op succes dan een jaar geleden. Aan de andere kant heeft bijvoorbeeld Tim de Vries (die brons won op de wegwedstrijd, maar zijn regenboogtrui aan Valize moest inleveren, red.) nu huiswerk gekregen om nog beter voor de dag te komen.”
Het is mooi dat in steeds meer wegwedstrijden de ploegtactiek een rol gaat spelen.
De balans was over de hele linie goed meent de bondscoach. “Het WK verliep voor de handbikers in zijn totaliteit perfect, de onderdelen cycling en tandem gingen ronduit goed. Het is mooi dat in steeds meer wegwedstrijden de ploegtactiek een rol gaat spelen. Ook dat is in ons voordeel met meerdere troeven bij bijvoorbeeld het handbiken en bij de tandems. We vertrekken straks naar Tokyo met allemaal deelnemers die wereldkampioen zijn of die titel in hun bezit gehad hebben. Daar mogen we vertrouwen uit putten. En we proberen overigens nog een aantal extra plekken te bemachtigen. Stijn Boersma won bijvoorbeeld zilver in Portugal, maar vooralsnog heeft hij geen olympisch ticket, dat is echt zonde voor hem en ons als land, gezien zijn medaillekansen.”
De komende tien weken gaat de paralympische ploeg hard trainen om de puntjes op de i te zetten. Waar enkele deelnemers het WK niet als piekmoment hadden, staat bij iedereen Tokyo rood omcirkeld in hun agenda. Daar moet het gebeuren op de Paralympische Spelen. De baanrenners zitten al wat langer zonder competitie. Zij reden in februari 2020 nog het WK Baan in Milton (Canada), maar daarna was er geen wedstrijd meer voor hen. Van der Wal: “We weten dat we met Caroline Groot, Alyda Norbruis en Larissa Klaassen met pilote Imke Brommer kunnen meestrijden voor de medailles. Echter hebben deze dames straks 1,5 jaar geen competitie gehad. Bij dat vorige WK hebben we niet de indruk gekregen dat er een nieuwe buitenlandse concurrentes op het moment van doorbreken stond, maar zeker weten doe je het niet. We richten ons op onszelf. Zelf beter worden. Het gaat om tijdsonderdelen, dus alles is meetbaar. Na een stage en testweek in Grenchen (Zwitserland) staan ze er goed voor en het momentum groeit bij de dames naar ook hun piekmoment. Laat de Spelen maar komen.”