Om de veiligheid, doorstroming en vooral een eerlijk verloop van alle damescategorieën zoveel mogelijk te kunnen garanderen, is ervoor gekozen om bij het NK een afwijkende startprocedure te gebruiken.* Waar het gebruikelijk is om drie keer los te starten met steeds één minuut tijdverschil tussen de startsignalen, zal nu één algehele gecombineerde start plaatsvinden.
Hierbij worden de rensters van de drie verschillende categorieën door elkaar opgesteld. Deze startopstelling vindt plaats aan de hand van de eerder gecombineerde puntentelling en op volgorde van de volgende klassementen:
- Eerst de renners met UCI punten (uitsluitend Junioren u23/elite)
- Vervolgens het klassement van de 3 Nations Cup (gebaseerd op de 3 Nederlandse 3 Nations Cup wedstrijden)
- Daarna het Regelmatigheidsklassement op basis van de NL Cup wedstrijden.
- De 3 wedstrijden uit de 3NC tellen dus zwaarder dan de NL Cup wedstrijden.
Om de niveauverschillen uit te filteren en een veilige start te garanderen zal de startopstelling als volgt zijn. de leidster in het klassement bij de Elite/belofte wordt als eerste opgeroepen. De leidster bij de junioren als 2e. Daarna de leidster bij de nieuwelingen. Hierna volgt de nummer 2 bij de elite, de nummer 2 bij de junioren enz. Deze stellen door elkaar op, waardoor de gelijkwaardige niveaus van de drie verschillende categorieën bij elkaar zullen starten.
Dit heeft als voordeel:
- Eerlijkere wedstrijden. De wedstrijden van de nieuwelingen en junioren worden veel minder beïnvloed door inhaalmanoeuvres van achterblijvers uit eerder gestarte categorieën.
- Directe, snellere scheiding van snellere en minder snellere renners. Hierdoor worden gevaarlijke inhaalacties zoveel mogelijk voorkomen.
- Groter gezamenlijk deelnemersveld.
- Attractievere koersen voor nieuwelingen en junioren. Rensters uit deze categorieën kunnen zich meten en optrekken aan de elite.
- Het duurt langer voordat er gedubbeld word, omdat er slechts één trechter is in plaats van drie.
- Niet alleen een mooiere koers vooraan, ook in het middenveld en de achterhoede is er meer onderlinge concurrentie waardoor er ook daar meer gestreden wordt en daarmee leukere wedstrijden ontstaan.
Goed om te weten, de verschillende categorieën starten gelijk, maar strijden nog steeds om vier** verschillende truien passend bij de categorie nieuwelingen, junioren, belofte en elite. Daardoor zullen de nieuwelingen en junioren ook een kortere wedstrijd rijden dan de elite/belofte zoals gebruikelijk. De duur van de wedstrijd word ook zoals altijd op de wedstrijddag gecommuniceerd d.m.v. het aangeven van de hoeveelheid rondes.
Amateurs & Masters
Bovenstaande startprocedure geldt ook voor de gecombineerde wedstrijd bestaande uit de amateur/masters 30+, masters 40+ en masters 50+ categorie. Hiervoor gelden dezelfde regels en voorwaarden. Volgorde van opstellen zal gebeuren op leeftijd. Er wordt begonnen met de eerst amateur in het klassement. Dan de eerste master 40+, en vervolgens de eerste master 50+.
*Het NK is de eerste wedstrijd waarbij deze startprocedure wordt gebruikt. Het streven is om dit aankomend seizoen óók bij de Nederlandse 3 Nation Cups zo te doen. Het verloop van de start bij de vrouwenwedstrijd zal door de KNWU zorgvuldig worden gemonitord en geëvalueerd om verbeterpunten zoveel mogelijk mee te kunnen nemen in de toekomst.
**Voor de dames geldt dat ook zij een gecombineerde wedstrijd rijden, waarbij een belofte vrouw de elite titel kan overrulen door algeheel als eerste te finishen zoals bovenstaand beschreven.
Uitleg regelgeving gecombineerd NK Belofte / Elite mannen & vrouwen
Net als afgelopen jaar en zoals in het veldrijden gebeurt, strijden de belofte en elite categorie gelijktijdig om het rood/wit/blauw. De regelgeving hieromtrent is als volgt:
- Belofte en elite renners starten in dezelfde wedstrijd en strijden in basis om twee truien. Eén voor de eerste elite renner die over de streep komt en één voor de eerste belofte renner die over de streep komt.
- Is de allereerste renner die de finishlijn passeert een belofte renner en finisht deze daarmee vóór de eerste elite renner in de wedstrijd, dan is deze renner algeheel Nederlands kampioen en word er geen losse elite trui meer uitgereikt.
- De podiumceremonie kan daarmee als volgt zijn: Wanneer bovenstaande situatie zich voordoet zal er maar één podium voor de eerste drie gefinishte renners algeheel zijn. Dit kunnen dan belofte & elite renners samen zijn.
Wanneer de eerste renner die de finishlijn passeert een Elite renner is, zullen er twee podiums zijn. Namelijk voor de eerste drie elite renners, en voor de eerste drie belofte renners. Deze twee podiums en daarmee de extra trui wordt dus enkel overruled wanneer de eerste renner over de eindstreep een belofte renner is.
Voor vragen of opmerkingen kan er contact worden opgenomen met mountainbike@knwu.nl of rob.meeuwessen@knwu.nl