E-Racing is een nieuwe discipline in het wielrennen. Binnenshuis stappen professionele én amateurrenners op hun racefiets, die gekoppeld is met een interactieve fietstrainer en een computer, mobiele telefoon of TV. Vanuit hun sportplek (in de garage, op zolder of in de bijkeuken) racen zij door een virtuele wereld van Zwift, door gebruik te maken van deze interactieve fietstrainer. Fanatieke renners gebruiken dit met name in de koude wintermaanden om hun conditie op peil te houden. Maar, door het coronavirus is virtueel wielrennen flink gegroeid in populariteit. De trainers zijn niet aan te slepen en amateurs vinden ook hun weg naar Zwift.
Beloftevolle ontwikkeling
De KNWU ziet E-Racing dan ook als beloftevolle ontwikkeling. “We zien E-Racing als een opkomende discipline binnen de KNWU. Het NK Zwift heeft natuurlijk in 2017, 2018 & 2019 al plaatsgevonden.” laat Directeur Thorwald Veneberg weten. Ook op internationaal niveau wordt E-Racing steeds groter.
Wat is Zwift?
Zwift is de allerleukste manier om binnen actief bezig te zijn op je fietstrainer. Met Zwift zit je nog steeds op je fietstrainer, maar je fietst in de virtuele wereld die constant verandert. Via de Zwift App die te downloaden is in de App -of Playstore koppel je jouw fietstrainer en kan het virtueel fietsen beginnen.
Fiets je op de computer of tv bergop? Dan past de fietstrainer zich automatisch aan en trap je daadwerkelijk zwaarder. Het maakt virtueel fietsen niet alleen zwaarder, maar ook realistischer. Een virtuele Alpe d`Huez fietst precies hetzelfde als de normale berg, alleen blijf je op kamertempratuur in vergelijking tot de kou bovenop de echte berg.
Je kunt zelfs gebruik maken van de slipstream van je voorliggers. Fiets je dicht genoeg in het wiel van de voorligger of midden in een groep? Dan hoef je minder hard te trappen om dezelfde snelheid te houden. Dit is handig om uit te rusten voordat je de beslissende ontsnapping plaatst aan het einde van een wedstrijd.
Door een samenwerking tussen Zwift en de UCI, fiets je bijvoorbeeld een maand voor het WK Wielrennen zelf het echte WK-parcours. Zo kun je in de huid kruipen van Mathieu van der Poel of Marianne Vos en de parcours vooraf al verkennen.
Voor meer informatie over Zwift en E-Racing kun je terecht op zwifter.nl