De KNWU is heel blij samen met organisator Courage Events en de provincie Drenthe toch een Nederlandse Loterij NK Wielrennen op de weg voor de elite-mannen, elite-vrouwen en beloften te kunnen organiseren. We vragen tegelijkertijd ook om begrip voor maatregelen die ervoor zorgen dat het evenement niet voor iedereen van dichtbij te bekijken is. Juist vanwege enkele beperkingen kan de nationale titelstrijd op de weg doorgaan op 21, 22 en 23 augustus.
Het belangrijkste verschil met andere jaren is dat het NK wordt verreden op een volledig afgesloten parcours. Zonder toegangskaart is het niet mogelijk om het NK wielrennen te bezoeken. Alleen op deze voorwaarde hebben de betrokken autoriteiten medewerking verleend aan het mogen organiseren van het Nederlandse Loterij NK Wielrennen. De finales van de wedstrijden voor de mannen en vrouwen worden live op TV of met een stream op internet uitgezonden. Ook zorgt de organisatie voor live verslagen via Instagram en Twitter van de drie wedstrijden. Volg hiervoor de accounts van het NK.
De toegangswegen tot het parcours zullen door middel van twee ringen volledig worden afgesloten door middel van hekken, beroepsverkeersregelaars en beveiligers. De organisatie van het NK wielrennen mag dagelijks maximaal 250 bezoekers toelaten. Om bij een eventuele uitbraak snel contactonderzoek te kunnen doen, dienen bezoekers te staan geregistreerd en over een toegangskaart te beschikken. De organisatie heeft in samenwerking met de lokale overheden gekozen om alleen mensen uit de regio Drenthe toe te laten als bezoeker van het NK wielrennen. Dit om minder verkeersstromen op gang te brengen en regionale traceerbaarheid mogelijk te maken. Deze kaarten worden door de organisatie verstrekt. Het is niet mogelijk om kaarten te bestellen. Alle teams krijgen een beperkt aantal plekken voor begeleiders voor verzorging van renners en materiaal. Bij de profs – mannen en vrouwen – worden de coureurs en iedereen van de teams getest op COVID-19. Alleen bij twee negatieve testuitslagen mogen zij het NK-terrein in Wijster betreden.
Publiek, genodigden, pers en teams worden strikt van elkaar gescheiden. Deze groepen hebben een eigen parkeerplaats, verplichte looproutes, een eigen vak op de VAM-berg met sanitaire voorzieningen en horeca.