Maandag 22 februari vond de seizoenstart van de KNWU Campus plaats. De Seizoenstart 2021 was anders dan andere jaren vanwege het coronavirus. Men vond elkaar dit jaar namelijk in een volle online Zoom klas. Tijdens de aftrap waren er drie onderwerpen waar uit gekozen kon worden, met elk meerdere interessante sprekers. Zo werd er verteld over veiligheid in de wielersport, de Talentvisie 2030 en hoe wedstrijden COVID-19 bestendig kunnen plaatsvinden.
Veiligheid tijdens wedstrijden
René Koppert en Herman Brinkhoff vertelde over de veiligheid in de wielersport en hoe de sport veiliger kan worden. Veiligheid bij wedstrijden is belangrijk voor renners, organisatoren en andere betrokkenen. Het is meer dan het opstellen van reglementen, procedures of instructies. Natuurlijk valt het dragen van een valhelm ook onder het kopje ‘veiligheid’. Het belangrijkste is echter het gedrag van de atleet en andere betrokkenen. Veiligheid begint namelijk bij de sporter zelf.
Uit onderzoek van de KNWU in 2016 blijkt dat 90% van de valpartijen in een wedstrijd worden veroorzaakt door de sporter. Dit komt doordat de sporter niet goed oplet of doordat men met een verkeerde techniek een bocht aansnijdt. In deze sessie werd de vraag gesteld: hoe zijn dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen? Naast het trainen op techniek en het nabespreken van wedstrijden, met name de incidenten, is het bespreekbaar maken van veiligheid tijdens wedstrijden het belangrijkste. Thuis, op de club en met teamgenoten.
Talentvisie 2030
In de sessie over de Talentvisie 2030 vertelde Tim Takken (inspanningsfysioloog) en Twan van Gestel (wielertrainer en talentcoach) over deze visie. Belangrijk is natuurlijk dat de jeugd plezier heeft in de sport. Daarnaast is veelzijdig bewegen een speerpunt van de visie. Door jeugd veelzijdig(er) te laten bewegen, hebben ze daar ook op latere leeftijd meer aan. Het is bijvoorbeeld goed voor een renner om ook te judoën, om zo te leren om zijn of haar val te breken. Op deze manier groeit de jeugd in de breedte. Wordt eerst een atleet, daarna pas een specialist. De prestaties zijn, zeker bij de jongere categorieën, van ondergeschikt belang. Misschien is een renner naast zijn of haar sport ook bezig met het leren voor een schoolexamen. Kortom, in plaats van focussen op de sporter is het belangrijk om te focussen op de brede ontwikkeling als mens.
In het tweede deel van de sessie gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek door ideeën uit te wisselen over de talentvisie. Want hoe kunnen trainers het sporten aantrekkelijk houden voor de renners? Hoe stimuleren we veelzijdig bewegen? Hoe stimuleren we dit óók bij de wedstrijden? En hoe leggen we minder nadruk op de resultaten in wedstrijden? Moeten we voor de jeugd wel of niet een Nederlands Kampioenschap organiseren? Er werden interessante ideeën geopperd waardoor men van elkaar kan leren. Wellicht is zelfs een pauze in de wedstrijdkalender verstandig om jongeren de kans te geven ook bij andere sporten of disciplines te kunnen kijken.
COVID bestendig organiseren
Bij het onderwerp ‘COVID bestendig organiseren’ werd door Thijs Rondhuis (Courage events), Guusje Vrehen (Stichting Sportdokters) en Pim Kroon (internationaal jurylid) toegelicht waar je onder andere als organisator of jurylid rekening mee moet houden in coronatijd. Het organiseren van sportevenementen is al erg ingewikkeld, maar is door het coronavirus alleen nog maar moeilijker geworden. Men moet zich, naast alle organisatorische werkzaamheden, ook bezig houden met het testen van renners, begeleiders en andere aanwezigen. Aan de hand van ervaringen werd er uitgelegd wat er belangrijk is en hoe je dit aanpakt.
Wanneer moet iemand in quarantaine of isolatie? Wanneer moet je testen bij een eendaagse en een meerdaagse? Waar moet je rekening mee houden tijdens het tekenen en opstellen van de renners? Het zijn zaken waar een organisatie over nagedacht moet hebben voordat het plan toestemming kan krijgen van de gemeente of veiligheidsregio. Daarnaast is het handboek ‘Richtlijnen Organisatoren Wielerwedstrijden’ besproken tijdens deze sessie. In deze tijd is het leren van ervaringen van anderen erg waardevol, zo lieten ook de aanwezigen weten.
Tekst: Kevin de Rijk
Foto's: Leon van Bon, Pridex Media & Sportfoto