Kunstwielrijders laten zien dat je met een fiets méér kunt dan hard trappen. Ze zijn creatief, behendig en beheersen hun fietstechniek tot in de puntjes.
Hoe werkt kunstwielrijden?
Als kunstwielrijder vertoon je diverse soorten oefeningen op de vloer van een sporthal. Achteruitrijden, staan op de fiets, springen, of zelfs een combinatie van dit alles… Niets is te gek. Een speciale fiets zonder remmen zorgt ervoor dat je je in alle mogelijke bochten kunt wringen.
Als kunstfietser kun je individueel in actie komen, maar ook met twee, vier of zes ploeggenoten tegelijk. Bij de jury geef je van tevoren aan welke oefeningen je wilt uitvoeren. Dit keurkorps beoordeelt vervolgens hoeveel punten jouw prestatie waard is. Net als bij het turnen geldt: hoe moeilijker de oefening en de uitvoering, hoe meer punten het je oplevert.
Mondiale sport
Kunstwielrijden is vooral populair in Duitsland en enkele buurlanden. Daarom zijn de namen van de oefeningen en de regels bij wedstrijden allemaal in het Duits opgeschreven. In Europa zijn er diverse kampioenschappen, waarbij Duitsland, Zwitserland en sommige Oostbloklanden de boventoon voeren. Ook in Azië is de sport populair.
Wat is cyclobal?
Voetballen op de fiets. Zo kun je cyclobal het best omschrijven. Als cycloballer speel je in teams van twee personen wedstrijden in een gymzaal. Net als bij een voetbalwedstrijd probeer je de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Behendigheid en teamwork zijn daarbij erg belangrijk. Meestal schiet je de bal weg met je wielen, maar in principe mag je elk onderdeel van je fiets en lichaam gebruiken. De enige voorwaarde is dat je voeten op de pedalen blijven en je handen aan het stuur.