Hij heeft de Ronde van Spanje er net opzitten, maar is al weer volop gemotiveerd voor de volgende uitdaging: de tijdrit op het wereldkampioenschap in Bergen. Hij hoopt na zijn vierde plek in Spanje opnieuw voor een mooie klassering mee te kunnen spelen. “Ik vind het moeilijk te voorspellen waar ik eindigen kan, maar een top 10-klassering zou een mooie uitkomst zijn. De fietswissel vind ik een spannende maar ook leuke extra toevoeging aan de wedstrijd.”
Over zijn vorm maakt hij zich geen zorgen en over zijn klimmersbenen al helemaal niet. Wilco Kelderman reed in de Vuelta met de besten mee omhoog en besloot de ronde uiteindelijk op een vierde stek. “Die vorm houd ik nog wel even vast. Ik had nooit gedacht zo hoog te kunnen eindigen in een grote ronde. Ik begon eraan met het idee misschien top 10 te kunnen rijden, maar het werd een prachtige vierde plek. Even baalde ik wel dat ik mijn podiumplaats niet vast kon houden, maar voor de uiteindelijke klassering had ik vooraf zo getekend.”
Goede tactiek gaat verschil maken
Het was na de Vuelta een kwestie van goed uitrusten en enkele gerichte trainingen op de tijdritfiets in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Bergen. En dan straks ter plekke even het parcours goed bekijken.” De renners wisselen voor de laatste klim - Mount Flöyen - hun tijdritfiets voor een wegfiets. “Je moet dus wel even ter plekke bestuderen hoe je dat gaat doen en welke keuzes je maakt wat betreft fietsen enversnellingen. Het is geen tijdrit waarin het er alleen om gaat om zo hard mogelijk te rijden van start tot finish, je moet ook nog wat overhouden voor de klim, de krachten doseren. Ik denk ook dat daar juist mijn kracht ligt. Een goede tactiek kan zeker het verschil maken in deze tijdrit. Ik denk dat er uiteindelijk een zeer complete renner wint en dat dit dus ook een sterke wereldkampioen gaat opleveren. Van mij mag het vaker – zo’n klim in het tijdritparcours – maar ik kan me voorstellen dat de echte pure hardrijders dat liever niet zien.”
Top 10-klassering
Kelderman hoorde voor de Vuelta dat bondscoach Thorwald Veneberg erover dacht hem op te roepen voor de tijdrit. “Dat sprak me zeker aan. We hebben in Nederland goede tijdrijders en het is zeker niet een vanzelfsprekendheid dat je dan kunt rijden op dit WK-onderdeel. Was het een vlakke tijdrit geweest, dan had Veneberg waarschijnlijk naast Tom Dumoulin Jos van Emden opgeroepen. Die won natuurlijk de afsluitende rit tegen de klok in de Giro d’Italia en heeft al veel sterke tijdritten neergezet. Maar voor dit specifieke parcours zag de bondscoach het meer in mij zitten. Ik was van meet af aan positief over dat idee en ga voor een top 10-klassering. Al vind ik het wel moeilijk in te schatten. Soms stijgen mensen boven zichzelf uit op zo’n dag en bovendien is het een heel andere tijdrit dan we zo gewend zijn. Ik ga er alles aan doen om ook hier positief te verrassen.” De wegwedstrijd rijdt hij vervolgens niet. “Dat is de keuze van de bondscoach, maar ik denk dat het ook wel goed is voor me. Ik heb in het najaar ook nog ambities en ga een week na de Vuelta de ploegentijdrit rijden met Sunweb en dan nog een keer diep in de individuele tijdrit. Dat ik na woensdag klaar ben met het WK geeft misschien wat meer lucht richting de najaarskoersen.”