In deze rubriek praten we met sporters over hun transformatie naar coach. Tom Veelers was negen jaar beroepsrenner en reed drie keer in de Tour de France mee. Deze zomer debuteert hij in het best bekeken wielerevenement als coach van Team Sunweb. "Ook dat vind ik superspannend. Ik zou willen dat de Tour al begonnen was. Maar tegelijkertijd kijk ik er erg naar uit" laat de Twentse oud-beroepsrenner weten. De overgang van het racezadel naar de begeleidende rol bevalt hem prima.
"Tijdens mijn eigen loopbaan heb ik niet veel over de toekomst na het fietsen nagedacht, maar in mijn revalidatieproces van mijn knieblessure, is dat proces wel in een stroomversnelling geraakt. Hoewel ook Team Sunweb lang met mij hoopte dat ik weer op de fiets kon terugkeren, kwam op een gegeven moment mijn toekomst steeds nadrukkelijker in beeld. Ik wilde mijn laatste contractjaar graag anders invullen, nu ik dat niet meer als renner kon. Ik heb in 2017 als coach een relatief klein programma gedraaid. Ik keek daarnaast ook aan de commerciƫle kant van het bedrijf mee om te zien of dat mij lag. Maar coaching trok vanaf het begin veel meer. Van meet af aan heb ik een deel van mijn programma gedraaid in ons opleidingsteam en een deel in het WorldTour-team. Die afwisseling is goed, ook omdat ik een zestal renners in het development team begeleid en twee in het WorldTour-team. Het is goed om ze in wedstrijdverband te zien en de vinger aan de pols te houden. De lichaamshouding van een renner of het gedrag in koers vertellen soms meer dan de woorden aan de telefoon doen. En zo kun je beter en sneller op een situatie inspelen."
"Het helpt natuurlijk als je als coach aan de slag gaat in de ploeg waar je jaren voor gereden hebt. Je weet meer van hoe een team reilt en zeilt, kent de mensen ook. Naar mijn idee kun je de teamfilosofie van Team Sunweb ook gemakkelijker overbrengen als je daarmee gewerkt hebt, in vergelijking met iemand die blanco in het team komt. Maar op het moment dat je echt in de rol van coach zit, merk je wel dat er veel meer bij komt kijken dan je als renner gedacht had. De details in coaching zijn daar ook voor mij bijgekomen, maar er is ook een logistieke kant. Je hebt gesprekken met renners en blijft door middel van evaluaties over alle coureurs op de hoogte. Dat ik naar de Tour de France mag in mijn nieuwe rol, is iets waar ik wel een gevoel van trots bij voel. Deze rol in zo'n belangrijke koers wordt je toch maar toevertrouwd. Tegelijkertijd vind ik het ook superspannend, zou ik willen dat de ronde al begonnen was. We gaan met drie coaches en het is goed om ervaren mannen als Arthur van Dongen en Luke Roberts aan mijn zijde te hebben. De Tour is een belangrijke wedstrijd op de wielerkalender . Deze ronde zien we als een test voor Tom Dumoulin. Het resultaat is nog niet eens het allerbelangrijkst, maar we willen kijken of hij in staat is met het oog op de toekomst een stabiele Tour kan rijden. Met het maken van een goed plan hopen we zoveel mogelijk onverwachte situaties voor te zijn."
"Als coach sta je er bij Sunweb zeker niet alleen voor. Alle coaches onderhouden contact met onze hoofdcoach Rudie Kemna. Eens in de week is er via Skype een coachmeeting. Die duurt gemiddeld zo'n vier uur en dat is echt een meeting met kwaliteit. Ervaringen worden gedeeld met elkaar, waardoor je zelf weer nieuwe zaken kunt opsteken, maar door het uitwisselen van informatie leert het ons allemaal ook beter om met alle renners te werken op het moment dat je met die bewuste coureurs in koers bent. Onze tactiek heeft de afgelopen jaren ook een ontwikkeling doorgemaakt. Toen ik begon bij de ploeg moesten we ons via een vroege vlucht in de kijker en in de finale rijden, op doorslaggevende punten als de Cauberg of de Kemmel kwamen we toen tekort. Vervolgens hebben we een succesvolle sprinttrein op weten te zetten voor verschillende snelle renners in ons team. En nu laten we ons ook steeds meer als team zien waar een renner een klassement kan rijden. Zoals Wilco Kelderman deed in de Vuelta en zoals Tom Dumoulin de afgelopen jaren heeft laten zien in de Giro."