Zuid-Hollander Bas Ottevanger kan zowel op de weg als de baan goed uit de voeten. De 18-jarige renner van het Vlasman Cycling Team streeft naar perfectie, maar wat is dat eigenlijk? Deze en andere vragen stelt hij aan zijn coach Peter Schep.
Zie je veel verschil tussen hoe je vroeger zelf trainde en de trainingen die je mij nu geeft?
“In mijn tijd waren trainingen veel minder wetenschappelijk, dus trainde ik vaak op gevoel. Een vermogensmeter biedt tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld veel doelgerichter trainen. Aan de opbouw van die trainingen is niets veranderd. Je maakt een jaarplan en gebruikt daar je gezonde verstand bij. Zeker als je twee seizoenen na elkaar afwerkt, zoals de weg en de baan. Dan moet je ergens concessies doen.”
Wat is het geheim van goed rusten?
“Dat verschilt per persoon. Extraverte mensen hebben bepaalde prikkels nodig om mentale rust te krijgen. Die willen bijvoorbeeld door een winkelstraatje lopen om uit de sleur van een trainingskamp te komen. Intraverte mensen hebben juist letterlijk rust nodig. Een boekje lezen of ergens in het gras liggen.”
Van Peter Pieters kreeg jij vroeger het vertrouwen. Hoe belangrijk is dat voor een renner?
“Heel belangrijk. De Spelen van 2004 waarin wat dat betreft een omslagpunt. Daar reed ik bijna vanuit het niets een goede puntenkoers en vanaf dat moment wilde ik daar alles vanaf weten. Peter merkte dat en zag ik dat steeds professioneler werkte. Pas toen ik het had afgedwongen, kreeg ik zijn volle vertrouwen.”
Wat verwacht jij van renners als het gaat om inzet tonen?
“Als een renner niet goed rijdt, moet je allereerst zeker weten dat hij of zij honderd procent fit is. Als dat zo is verwacht ik volledige inzet, vooral in belangrijke periodes. Hier moet je wel heel voorzichtig mee zijn. Alleen de sporter zelf namelijk kan eerlijk vertellen hoe hij of zij zich voelt. Daarom is een goede band met je trainer zo belangrijk. Zeg gewoon eerlijk waardoor je afgeremd wordt. Het heeft geen enkele zin daar doorheen te rammen. Je lichaam is geen machine.”
De ideale renner is iemand die heel goed kan analyseren waar hij of zij het hoogste rendement haalt en ook nog eens alles voor zijn sport doet en laat
Heeft succes meer te maken mentale of fysieke aanleg?
“Het makkelijkste antwoord is: beide. Zonder fysieke basis zijn niet alle doelen even realistisch. Van een Fiat 500 kun je niet verwachten dat hij Lewis Hamilton inhaalt. Het mentale aspect wordt de laatste jaren wel steeds belangrijker omdat de top in het wielrennen steeds breder wordt. Daardoor maakt de renner met de grootste mentale kracht meer kans om te winnen. Dat procentje geeft dan de doorslag.”
Hoe zit een perfecte wielrenner volgens jou in elkaar?
“Vooropgesteld: die bestaat niet. De ideale renner is iemand die heel goed kan analyseren waar hij of zij het hoogste rendement haalt en ook nog eens alles voor zijn sport doet en laat. Want de perfecte renner hoeft niet per se fysiek het sterkst te zijn.”
Zijn er renners die dicht in de buurt komen van perfectie?
“In de baanselectie heb ik de laatste tijd veel met Annemiek van Vleuten gewerkt. Haar werkwijze is redelijk uniek, denk ik. Ze neemt alles in handen om goed te presteren. Bovendien zorgt ze ervoor dat iedereen om haar heen weet wat er gebeurt, als een geoliede machine. Daar sta ik echt van te kijken. Voor Tom Dumoulin geldt hetzelfde. In Rio merkte ik dat hij van alles op de hoogte is en niets tegen zijn gevoel in doet. Tom moet bewijs hebben dat een bepaalde aanpak werkt, anders doet hij het op zijn eigen manier. Met deze instelling zetten zij hun coaches op scherp om samen naar het hoogste te streven. Dat typeert de echte toppers.”